Foodclicks over Vakbeurs Facilitair & PURA GO

De meeste bedrijven stonden er bij zoals in 2019 op de beurs facilitair. Of het moeten de onbemande concepten geweest zijn van AH to go en PURA GO

Foodclicks – Steffen van Beek – 1 juli 2022

Vakbeurzen – Twee beurzen werden er afgelopen weken gehouden in de Utrechtse Jaarbeurs, die beide door corona twee edities hadden moeten overslaan. De beurs Facilitair & Gebouwbeheer en de beurs Zorgtotaal. De facilitaire vakbezoekers van de beurzen waren vooral verheugd elkaar weer te kunnen ontmoeten. Jammer alleen dat er op foodgebied weinig nieuws onder zon was.

Na twee jaar corona, plus een ingrijpende periode binnen bedrijfscatering en zorginstellingen, zou je verwachten dat er op de beurzen tal van noviteiten te zien waren. Maar het was bijna alsof de tijd had stilgestaan en er niets was gebeurd. Geen opvallende innovaties, of antwoorden op de veranderende omstandigheden binnen de bedrijfscatering. De meeste bedrijven stonden er bij zoals in 2019.

Of het moeten de onbemande concepten geweest zijn van AH to go en PURA GO op  Facilitair. Deze spelen wel in op de veranderende omstandigheden binnen bedrijfscatering. In het licht van de veranderende markt kan ook de beursdeelname gezien worden van Jumbo en Thuisbezorgd. Beide bedrijven willen net als AH een grotere rol spelen in de zakelijke markt met hun dienstverlening.

Minder aanbod

Eerst de beurs Facilitair & Gebouwbeheer. Belangrijke spelers op het gebied van bedrijfs- en schoolcatering waren Vitam, Appèl en Markies en zoals gezegd PURA GO. Zij stonden er of met oplossingen voor de veranderende cateringfaciliteiten binnen bedrijven, of zij presenteerden zich met een verhaal hoe zij catering gezonder willen maken voor medewerkers. Want die urgentie was bij alle foodaanbieders te zien. De trend naar gemak en praktisch, die hand in hand gaat met producten van dichtbij en inspelen op de gezondheid.

PURA GO op beurs facilitair

Ook de onbemande – of deels bemande – cateringconcepten richten zich veelal met een gezond aanbod op de werknemers en hebben als gevolg van veranderingen in bedrijfscatering na corona de wind behoorlijk in de zeilen. Ze groeien stuk voor stuk goed door. Dat geeft ook Diana Klok, verantwoordelijk voor de zakelijke markt binnen Albert Heijn Delhaize aan, aanwezig samen met AH to go voor bedrijfskantines dat samen met Select is ontwikkeld. Maar ook Jos Dennissen van PURA GO, het minimarktconcept van PURA GO bedrijfscatering is fors gegroeid de afgelopen tijd en blikt terug op een voor hem geslaagde beurs. “Wij hebben enkele tientallen leads mogen ontvangen en er was veel interesse in ons concept. Maar het aantal bezoekers was best teleurstellend. Desalniettemin hebben we goed kunnen uitleggen hoe ons bedrijfscateringconcept  werkt. We hadden een offertegenerator draaien, die staat overigens ook op de site, en daar is veel gebruik van gemaakt”. Wel vraagt Dennissen zich af hoe een beurs als deze er over een paar jaar uitziet. “Want als er geen noviteiten worden gepresenteerd, zullen er steeds minder bezoekers komen”.

Mini Market PURA GO op de beurs facilitair

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thuisbezorgd Pay

Ook Thuisbezorgd was aanwezig op de beurs Facilitair. Dit bezorgbedrijf wil een grotere rol spelen in business-to-businessmark met het eigen vergoedingssysteem Thuisbezorgd Pay. Om te illustreren op welke wijze Thuisbezorg Pay kan worden ingezet presenteerde de bezorgdienst een onbemand shopconcept met intelligente koelkast. Niet dat zij daarmee zelf willen starten, maar het bedrijf is wel op zoek naar partijen waarmee zij dit samen kunnen gaan oppakken.

Vending@work

Vending@work kwam wel met een noviteit. Het bedrijf presenteerde een nieuwe, intelligente vendingmachine, waaruit verpakte en losse producten kunnen worden meegepakt door gebruikers die vervolgens automatisch worden afgerekend. Het registreren van de gewenste artikelen gebeurt namelijk door schappen die op basis van het gewicht van de producten werken. Wanneer er bijvoorbeeld twee appels worden meegenomen, registreert de machine deze aankoop aan de hand van het lichter wordende gewicht op het schap. Op een display is vervolgens af te lezen wat de aankoop kost. Wordt er een product weer teruggelegd, dan wordt het gewicht op het schap weer zwaarder en wordt het bedrag in mindering gebracht op het totaal.

Beurs facilitair meer eiwit hot